INTREBARI FRECVENTE

Global Positioning System (din engleză; în traducere liberă, Sistem de Poziționare Globală; prescurtat GPS, care se citește gi-pi-es) este un sistem global de navigație prin satelit și unde radio. Sistemul GPS este o rețea de sateliți care orbitează în jurul Pământului în puncte fixe deasupra planetei, transmițând semnale tuturor receptorilor aflați la sol. Aceste semnale conțin un cod de timp și un punct de date geografice care permit utilizatorului să primească poziția exactă în care se află, viteza și ora din orice regiune de pe planetă. GPS funcționează în orice condiții meteorologice, oriunde în lume, 24 ore pe zi.

Principalul sistem de poziționare prin satelit de tip GPS este sistemul militar american numit „Navigational Satellite Timing and Ranging” (NAVSTAR). Acest sistem, inițiat și realizat de către Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii (DOD), poate calcula poziția exactă = coordonatele geografice exacte ale unui obiect pe suprafața Pământului, cu condiția ca acesta să fie echipat cu dispozitivul necesar – un receptor GPS. NAVSTAR utilizează sistemul geodezic WGS84, la care se referă toate coordonatele geografice calculate de sistem.

În prezent, sistemul GPS este utilizat în numeroase domenii, aviație și marină, găsirea rutelor pentru șoferi, crearea hărților, cercetare seismică, studii climatice, căutare de comori etc. Obiectul poate fi și o persoană, care poate astfel să se orienteze pe pământ, pe apă, în aer sau și în spațiu (în apropierea Pământului).

Un serviciu bazat pe locație ( LBS ) este numele unei clase generale de politici din serviciile la nivel de software care asigură accesul la date, fișiere, conducte, obiecte de memorie, fluxuri și alte servicii online. Politicile de acces sunt controlate de date despre locație și / sau constrângeri de timp, sau de o combinație a acestora. Ca atare, un LBS este un serviciu de informații și are astăzi o serie de utilizări în rețelele sociale ca informații, în divertisment sau securitate, care este accesibil cu dispozitivele mobile prin intermediul rețelei mobile și care folosește informații despre poziția geografică a dispozitivului mobil. [1] [2] [3] [4]

LBS poate fi utilizat într-o varietate de contexte, cum ar fi sănătatea, căutarea obiectelor interioare, [5] divertisment, [6] munca, viața personală etc. [7]

LBS este esențial pentru multe întreprinderi, precum și organizații guvernamentale pentru a oferi cunoștințe reale de la datele legate de o anumită locație unde se desfășoară activități. Tiparele spațiale pe care le pot furniza datele și serviciile legate de locație sunt unul dintre cele mai puternice și utile aspecte în care locația este un numitor comun în toate aceste activități și poate fi pusă la punct pentru a înțelege mai bine modelele și relațiile. Banca, supravegherea, comerțul on-line și multe sisteme de arme depind de LBS.

LBS include servicii pentru identificarea locației [8] a unei persoane sau obiecte, cum ar fi descoperirea celui mai apropiat aparat de numerar ( bancomat ) sau unde se află un prieten sau un angajat. LBS include servicii de urmărire a coletelor și urmărirea vehiculelor . LBS poate include comerțul mobil atunci când ia forma de cupoane sau publicitate direcționată către clienți, în funcție de locația lor actuală. Acestea includ servicii meteorologice personalizate și chiar jocuri bazate pe locație. Ele sunt un exemplu de convergență în telecomunicații .

Acest concept al sistemelor bazate pe locație nu respectă conceptul standardizat al sistemelor de localizare în timp real (RTLS) și a serviciilor locale conexe, așa cum s-a menționat în ISO / IEC 19762-5 [9] și ISO / IEC 24730-1. [10] În timp ce dispozitivele de calcul în rețea fac, în general, foarte bine pentru a informa consumatorii cu privire la datele vechi de zile, dispozitivele de calcul ele însele pot fi urmărite, chiar și în timp real. Problemele de confidențialitate LBS apar în acel context și sunt documentate mai jos.

Sistem de poziționare Wi-Fi ( WPS ), WiPS sau WFPS este un sistem de geolocalizare care utilizează caracteristicile hotspoturilor Wi-Fi din apropiere și ale altor puncte de acces wireless pentru a descoperi unde se află un dispozitiv. Este utilizat în cazul în care navigarea prin satelit, cum ar fi GPS-ul este inadecvat, din cauza diverselor cauze, inclusiv blocarea multipath și a semnalului în interior, sau în cazul în care achiziția unei soluții prin satelit ar dura prea mult. Astfel de sisteme includ sisteme de poziționare în interior . Poziționarea Wi-Fi profită de creșterea rapidă a punctelor de acces fără fir din zonele urbane la începutul secolului 21.

Cea mai comună și răspândită tehnică de localizare folosită pentru poziționarea cu puncte de acces wireless se bazează pe măsurarea intensității semnalului primit ( indicarea puterii semnalului primit sau RSSI) și metoda de „amprentare”. [1] [2] [3] Parametrii tipici utili pentru geolocalizarea punctului de acces wireless includ SSID și adresa MAC . Precizia depinde de numărul de puncte de acces din apropiere ale căror poziții au fost introduse în baza de date. Baza de date hotspot Wi-Fi este completată corelând datele locației GPS a dispozitivului mobil cu adresele MAC Wi-Fi hotspot. [4] Eventualele fluctuații ale semnalului care pot apărea pot crește erori și inexactități pe calea utilizatorului. Pentru a minimiza fluctuațiile semnalului primit, există anumite tehnici care pot fi aplicate pentru filtrarea zgomotului.

În cazul preciziei scăzute, unele tehnici au fost propuse pentru îmbinarea urmelor Wi-Fi cu alte surse de date, cum ar fi informațiile geografice și restricțiile de timp (adică geografia de timp ).

Un geo-gard este un perimetru virtual pentru o zonă geografică din lumea reală. [1] Un geo-gard ar putea fi generat dinamic – ca într-o rază în jurul unei locații punct, sau un geo-gard poate fi un set de granițe predefinite (cum ar fi zonele școlare sau limitele de vecinătate).

Utilizarea unui geo-gard se numește geo-fence , iar un exemplu de utilizare implică un dispozitiv conștient de locație al unui utilizator de serviciu bazat pe locație (LBS) care intră sau iese dintr-un geo-gard. Această activitate ar putea declanșa o alertă pentru utilizatorul dispozitivului, precum și trimiterea de mesaje către operatorul geo-gard. Aceste informații, care ar putea conține locația dispozitivului, ar putea fi trimise către un telefon mobil sau un cont de e-mail.

Geofencingul, utilizat cu serviciile de localizare a copilului , poate anunța părinții dacă un copil părăsește o zonă desemnată. [2]

Geofencingul este esențial pentru telematică . Acesta permite utilizatorilor sistemului să atragă zone în jurul locurilor de muncă, site-urile clienților și zone sigure. Aceste geo-garduri atunci când sunt traversate de un vehicul sau persoană echipată pot declanșa un avertisment către utilizator sau operator prin SMS sau e-mail.

În unele companii, geofencingul este folosit de departamentul de resurse umane pentru a monitoriza angajații care lucrează în locații speciale, în special cei care lucrează pe teren. Folosind un instrument de geofencing, un angajat este permis să își înregistreze prezența folosind un dispozitiv activat GPS atunci când se află într-un perimetru desemnat.

Alte aplicații includ trimiterea unei alerte dacă un vehicul este furat [3] și notificarea rangerilor când animalele sălbatice se rătăcesc pe terenurile agricole. [4]

Geo-gardul poate fi utilizat pentru mesageria bazată pe locații pentru siguranța și comunicarea turiștilor. [5]

Geofencing-ul, într-un model de strategie de securitate, oferă securitate rețelelor locale fără fir. Acest lucru se realizează utilizând chenare predefinite (de exemplu, un spațiu de birou cu chenare stabilite prin tehnologia de poziționare atașată la un server special programat). Spațiul de birou devine o locație autorizată pentru utilizatorii desemnați și dispozitivele mobile fără fir. [6]

În 2015, senatorul american Charles Schumer a propus o lege care să solicite producătorilor de drone să construiască restricții de geofencing în sisteme de navigație a vehiculelor aeriene fără pilot , care să înlocuiască comenzile operatorului nesofisticat, împiedicând dispozitivul să zboare în spațiul aerian protejat.

Aplicațiile Geofencing se extind la Publicitate și Marketing. Furnizorii de soluții de geofencing permit marketingului și agenților de publicitate să aleagă cu exactitate geo-locația pe care sunt afișate anunțurile lor. Geofencing-ul folosește diferite tipuri de direcționare pentru identificarea geo-locației, cum ar fi codurile poștale, adresele stradale, coordonatele GPS folosind latitudinea și longitudinea, precum și direcționarea IP.

Geofencingul permite tacticii de marketing competitive pentru agenții de publicitate și marketing care să atragă atenția cumpărătorilor din piață în locația lor competitivă a magazinelor, evenimente la scară largă, cum ar fi concerte, evenimente sportive, conferințe etc. în stadioane, centre de convenții, mall-uri, puncte de vânzare, parcuri, cartiere . Folosind Geofencing, puteți viza și gospodării cu granularitate la nivelul piciorului care îndeplinesc criteriile profilului dvs. țintă. 

De exemplu, un dealership auto local construiește o graniță virtuală la câțiva kilometri pătrați de locația dealer-ului său pentru a viza cumpărătorii de mașini din același cartier. În acest fel, ei limitează cheltuielile publicitare pentru potențialii care sunt mai susceptibili să cumpere și să obțină un ROI mai bun. Folosind tehnologii de urmărire pentru a identifica dispozitivele în care au fost afișate anunțurile, furnizorii de soluții de geofencing sunt capabili să ofere o atribuire de intrare în publicitate. Aceasta înseamnă că folosind soluția Geofencing, companiile pot urmări acum clienții care au intrat în showroom după ce au văzut anunțul. Acest nivel de atribuire oferă o vizibilitate și o analiză mai bune pentru marketing pentru a-și cheltui bugetul de publicitate cu înțelepciune.

Access Point Name (prescurtat APN) este o sintagmă care definește un set de setări necesare pentru a realiza o conexiune la Internet.

Un exemplu des întâlnit este profilul de Internet al telefonului mobil, care, pentru realizarea conexiunii, necesită un APN, un nume de utilizator și o parolă, oferite de către furnizor.

APN este de asemenea utilizat și la soluțiile de internet mobil pentru laptop, puse la dispoziție tot de către furnizorul de servicii.

APN Vodafone:

Acestea sunt setarile pentru Cartela Internet:

    • APN: internet.vodafone.ro
    • User: internet.vodafone.ro
    • Parola: vodafone

Setările pentru internet pentru Cartela Vodafone sunt:

  • APN: live.vodafone.com
  • User: live
  • Parola: vodafone

Un înregistrator video digital ( DVR ) este un dispozitiv electronic care înregistrează video în format digital pe o unitate de disc , unitate flash USB , card de memorie SD, SSD sau alte dispozitive de stocare în masă locale sau în rețea.

Pentru mai multe detalii: accesati link-ul:

https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_video_recorder

WPA, acronimul de la Wi-Fi® Protected Access, reprezintă o specificaţie pentru criptarea datelor pentru reţele LAN fără fir. Este o îmbunătăţire a funcţiei de securitate WEP folosind Extensible Authentication Protocol (EAP) pentru a securiza accesul la reţea şi o metodă de criptare pentru a securiza transmiterea datelor.

WPA este destinat utilizării alături de un server de autentificare 802.1X ce distribuie chei diferite pentru fiecare utilizator. Totuşi, poate fi folosit şi într-un mod mai puţin sigur „Pre-Shared Key (PSK)”. PSK este destinat utilizării acasă şi în reţele mici unde fiecare utilizator foloseşte aceeaşi parolă. WPA-PSK mai este numit şi WPA-Personal. WPA-PSK permite echipamentelor Brother wireless să fie asociate cu access points (puncte de acces) folosind metoda de criptare TKIP sau AES. WPA2-PSK permite echipamentelor Brother wireless să fie asociate cu access points (puncte de acces) folosind metoda de criptare AES.

TKIP (acronim pentru Temporal Key Integrity Protocol) este o metodă de criptare. TKIP permite îmbinarea de chei pe pachet a integrităţii mesajului şi un mecanism de regenerare a cheilor.

AES (acronim pentru Advanced Encryption Standard) este cel mai puternic standard de criptare autorizat Wi-Fi®.

WPA-PSK/ WPA2-PSK şi TKIP sau AES folosesc o Pre-Shared Key (PSK) ce are minim 8 caractere lungime, până la maximum 63 de caractere.

Push Message sau Push Notification: este orice notificare dintr-o aplicație mobilă care se afișează în timp ce respectiva aplicație nu este activă. De obicei, apar ca dialoguri pop-up, bannere sau insigne mici pe pictograma aplicației.

In cazul in care utilizati aplicatia TRACKSOLID cu cartela oferita de catre noi, BENEFICIATI DE MONIOTRIZARE /COMUNICATIE IN ROAMING, FARA COSTURI SUPLIMENTARE in utmatoarele tari:

Africa de sudAlbaniaAlgeriaAndorraAngliaAustraliaAustriaBahrainBelgiaBulgariaChinaCipruCroatiaDanemarcaElvetiaEstoniaFilipineFinlandaFrantaGeorgiaGermaniaGhanaGibraltarGreciaHong KongIndiaIndoneziaInsula ManInsulele AlandInsulele CaymanInsulele FeroeInsulele VirgineIranIrlandaIslandaIsraelItaliaJaponiaJerseyKazahstanKorea de sudKuweitLetoniaLituaniaLuxemburgMacaoMalaeziaMaltaMonacoMongoliaNamibiaNorvegiaNoua ZeelandaOlandaPalestinaPoloniaPortugaliaPuerto RicoRepublica CehaRomaniaRusiaSan MarinoSingaporeSlovaciaSloveniaSpaniaSri LankaStatele unite ale americiiSuediaTailandaTaiwanTurciaUcrainaUngariaVatican